1662

Having a microcontroller’s firmware emulate a microcontroller opens the opportunity to set up a very reduced emulated microcontroller instruction set.

TPS 'classic+' en 'AVR-assembler stijl'

"Tastenprogrammierbare Steuerung" (TPS) is een microcontroller-systeem dat zonder gebruik van een computer, maar simpelweg met een paar drukknopjes geprogrammeerd kan worden. Het idee, al in 2011 door Burkhard Kainka ontwikkeld, is uitgebreid op zijn website beschreven en heeft geleid tot het uitbrengen van twee experimenteerdozen bij Conrad en Franzis (http://www.elektronik-labor.de/Lernpakete/TPS/TPS0.html).

Gegrepen door het concept heb ik gewerkt aan de verdere ontwikkeling ervan en dit in AVR-assembler stijl in plaats van de oorspronkelijke Basic-achtige stijl en met een 8-bits i.p.v. een 4-bits interface. Dit systeem geeft naast de vele mogelijkheden die het biedt, een opstapje naar het echte programmeren in (AVR) assembler. Het is in januari van dit jaar op de website van Burkhard Kainka gepubliceerd. 

Ik ben toen in contact gekomen met de in Duitsland wonende Michael Förster. Samen hebben wij daarna gewerkt aan het langs dezelfde lijn verder ontwikkelen van het oorspronkelijke systeem van Burkhard Kainka. Wij hebben het genoemd TPS "classic+".

Beide systemen kunnen worden uitgevoerd met een joystick (JPS!). Zij hebben naast de genoemde 8 digitale uitgangen, 4 digitale ingangen, 4 besturingstoetsen, 2 ADC-ingangen, 2 PWM-uitgangen danwel 2 uitgangen voor 12 chromatische tonen over 3 octaven, een debugger, meer programma- en data-opslag, en vele andere opties.

TPS is interessant voor eenvoudige toepassingen, bv. in de modelbouw en voor het onderwijs. Veel reeds uitgewerkte projecten getuigen hiervan.

Manual versie 1.xx, TPS 'classic+' : 
https://docs.google.com/document/d/14hnmbWV8X1BWjgkfGkRaXaTEdPWbrII-0ao9pQmWpuQ/edit?usp=sharing

Manual versie 2.xx, TPS 'assembler-style' :
https://docs.google.com/document/d/1XsYgeGN_TwYSQh8x2aL1bzO_7wfApH1VRoreYcH4MmQ/edit?usp=sharing